odwiedziło nas:

dzisiajdzisiaj111
ten tydzieńten tydzień875
ten miesiącten miesiąc1850
od startuod startu960726

l2 logo

 

  

 

 

 

misja

DSC01580

galeria: Dzień Babci i Dziadka w grupie 0"C"

W lutym uczniowie grupy 0"C" przygotowali spotkanie dla swoich Babć i Dziadków.

Szczególne podziękowania dla mam, które przyłączyły się do organizacji tego dnia.

jadlospis

JADŁOSPIS

 

Natka pietruszki i koperek podawane do zupy są na życzenie dziecka.

Dżemy, soki i ciastka zawierają znikome ilości cukru.

Podawana dzieciom herbata, kakao, kawa słodzona jest miodem naturalnym.

Woda „Dobrowianka”  biała niegazowana. Dzieci piją wg potrzeb.

 

Poniedziałek 22.02.2021

ŚNIADANIE: Chleb razowy KUJAWSKI (mąka żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu i sezamu) z masłem (82%),szynka drobiowa , herbata miętowa, kawa z mlekiem

pomidor      

OBIAD: DANIE 1: : Grochówka(wywar mięsny, groch połówki, kiełbasa wędzona marchewka, seler, por, pietruszka, ziemniaki,  sól morska, mąka pszenna śmietana 18%)

  DANIE 2; Budyń z sokiem owocowym (mleko 3,2%, cukier,  budyń śmietankowy,      sok malinowy), sok  marchwiowy, woda źródlana, kiwi       

PODWIECZOREK: banan

 

Wtorek: 23.02.2021

ŚNIADANIE:   Chleb razowy wieloziarnisty  (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem – 82%, pasta z makreli(makrela, twarożek, szczypiorek), płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z melisy

rzodkiewka

OBIAD:

DANIE 1 Zupa krem z białych warzyw(wywar mięsny, przecier szparagowy, kalafior,  por, marchewka, seler, śmietana 18%, pietruszka, sól morska, pieczywo tostowe)

DANIE 2: kotleciki drobiowe(filet z kurczaka, bułka tarta, jaja , pieprz, sól morska, olej)

Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, sól morska)surówka z kapusty pekińskiej(kapusta pekińska, jogurt naturalny, marchew, natka pietruszki, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól morska) winogrono, woda źródlana

PODWIECZOREK: Danio

 

Środa: 24.02.2021

ŚNIADANIE:   Chleb razowy wieloziarnisty  (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem – 82%, parówki wieprzowe z ketchupem,  herbata z cytryną i miodem

Ogórek kiszony

OBIAD: DANIE 1 DANIE 1: Zupa z fasolki szparagowej(wywar mięsny, fasolka szparagowa żółta, seler, marchewka,  pietruszka, por, ziemniaki,  sól morska, pieprz)

  DANIE 2;kurczak w sosie brokułowym z makaronem (filet z kurczaka , brokuł, mąka pszenna, śmietana 18%,makaron  penne), sok  marchwiowy, woda źródlana, kiwi

PODWIECZOREK: galaretka owocowa

 

Czwartek:  25.02.2021

ŚNIADANIE:  Chleb razowy „Dobry” i żytni (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu, proso, płatki kukurydziane) z masłem – 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata owocowa, kawa z mlekiem, rzodkiewka

OBIAD: DANIE 1: krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsny, brokuły, marchewka,  por, , śmietana 18%seler, pietruszka, sól morska, pieprz, lubczyk)

DANIE 2: Pieczeń z karkówki w sosie własnym(mięso wieprzowe, cebula czosnek, olej kujawski, sól morska ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana

(buraki, jabłko, por, olej kujawski, cukier, sok z cytryny, pieprz) woda źródlana, banan

PODWIECZOREK: ciastko francuskie z budyniem i owocami

 

Piątek:  26.02.2021

ŚNIADANIE:  Bułka Graham   (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu i sezamu) z masłem – 82%,twarożek z rzodkiewką ,  kakao,  herbata z melisy

Jabłko

OBIAD:

DANIE 1; Zupa owocowa z makaronem(wiśnie, mąka ziemniaczana, cukier, makaron)

Danie 2.Miruna na parze( filet z miruny koper, pieprz, sól morska) ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, sól morska),bukiet warzyw ( brokuł, kalafior, marchew, sól morska)sok marchwiowy, woda źródlana , pomarańcze

PODWIECZOREK: actimel

 

 

 

P1100796                          DSC 0832

galeria: Dzień Babci i Dziadka u "Misiów"    galeria: Dzień Babci i Dziadka u "Żabek"

 

    30 stycznia br. w przedszkolu zrobiło się gwarno i wesoło, ponieważ przybyli Babcie i Dziadkowie zaproszeni przez swoich wnuków.

   Dostojni goście usiedli przy pięknie zastawionych stołach, a mocno przejęte dzieci, przygotowane przez wychowawczynię, Małgorzatę Wojtkowiak, rozpoczęły przedstawienie.

Przedszkolacy śpiewali piosenki, recytowali wierszyki, a po odśpiewaniu "sto lat", wręczyli swoim babciom i dziadkom  własnoręcznie wykonane prezenty. Następnie dzieci zatańczyły taniec ludowy "Koziorajka" oraz "Nie chcę cię znać". Po słodkim poczęstunku każda babcia i dziadek pozowali z wnuczętami do zdjęć. Dziadkowie byli bardzo zadowoleni i szczęśliwi, że widzieli występy swoich ulubieńców.

    Podobnie było w grupie młodszej. Pani Justyna Janowicz zadbała, aby jej podopieczni zaprezentowali się z jak najlepszej strony. Były też rozmowy przy kawie i cieście, które na pewno przyniosły wiele radości i dzieciom, i Dziadkom.

20150126 161101

galeria: Dzień Babci i Dziadka w grupie 0"B"

   26 stycznia br. grupa 0"B", prowadzona przez panią Karolinę Domagała, świętowała Dzień Babci i Dziadka. Spotkanie rozpoczęło się programem artystycznym, a po nim dzieci wręczyły gościom własnoręcznie przygotowane upominki.

Wspólny czas przy kawie i pysznych ciastach, upieczonych przez mamy, umilał śpiew piosenek biesiadnych w wykonaniu babć i dziadków. W święcie tym uczestniczył też dyrektor szkoły, Tadeusz Ilmer, który zaprezentował działanie tablicy interaktywnej i zwrócił uwagę na sposoby jej wykorzystania. Wszyscy z zaciekawieniem słuchali i podziwiali nowości techniczne współczesnej szkoły, wspominając i porównując je do szkoły sprzed lat.

DSC01499

galeria: Balik karnawałowy w 0"C"

     Wychowawczyni grupy 0"C" zorganizowała swoim podopiecznym balik karnawałowy. W pomysłowych strojach świetnie się bawili, co można zobaczyć w załączonej galerii.

IMG 5076

galeria: Spotkanie z policjantem w 0"A"

     20 stycznia br. dzieci z grup 0"A" i 0"B" miały przyjemność gościć policjanta, pana Radosława Nowaka z Komendy Miejskiej Policji w Kościanie. Policjant przypomniał dzieciom podstawowe zasady ruchu drogowego, bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię, poruszania się po mieście i drodze. Uwrażliwił dzieci na niespodziewane spotkanie z nieznajomymi. Przypomniał, jak dzieci mają się zachowywać podczas wycieczek oraz w autobusie i przede wszystkim uczulił je na zapinanie pasów bezpieczeństwa w samochodzie.

Dzieci zapoznały się z umundurowanie policjanta oraz wyposażeniem i wyglądem radiowozu.

Wspólne zdjęcie z miłym gościem zakończyło wizytę policjanta i ciekawą lekcję bezpieczeństwa.

D.Tasiemka

DSC01437

galeria: Z wizytą w Zawodowej Straży Pożarnej

    15 stycznia br. grupy 0A, 0B, 0C wraz z wychowczyniami p.Danutą Tasiemską, p.Karoliną Domagała i p.M.Skrzypczak wybrały się na wycieczkę do Zawodowej Straży Pożarnej w Kościanie. Dzieci zapoznano z pracą strażaków, wyposażeniem jednostki. Wszyscy mieli okazję założyć hełm strażacki i z bliska obejrzeć mundur. Wielkie wrażenie zrobiły na dzieciach pokazy wspinaczki i praca strażaków na wysokości. Strażacy nie zapomnielli też o przypomnieniu numerów telefonów alarmowych oraz zasad postępowania w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia.

IMG 4927

galeria: Gwiazdor i jasełka w 0"A"

     Na czwartek, 18 grudnia 2014r., dzieci czekały z utęsknieniem, ale też poprzedzony był ten dzień wysiłkiem spowodowanym przygotowaniami. Po południu o godz. 16.00 dzieci wraz z rodzicami przybyły ponownie do szkoły przebrane za anioły, królów, pasterzy oraz Marię i Józefa.

Prawie bez tremy dzieci wystąpiły z przedstawieniem jasełkowym przed rodzicami. Po gromkich brawach usłyszały upragniony dźwięk dzwonka. To przybył Gwiazdor z prezentami. Gość, mimo zmęczenia, z każdym dzieckiem osobiście porozmawiał. Niektóre dzieci musiały mu powiedzieć wiersz lub zaśpiewać piosenkę albo skakać przez laskę, a dopiero potem otrzymały prezent.

Spotkanie zakończyło się słodkim poczęstunkiem przy kawie i wzajemnymi życzeniami zdrowych i spokojnych Świąt Bożonarodzeniowych.

D.Tasiemka

DSC 0649

galeria: Przygotowania "Żabek" do świąt

     "Żabki" sprawdzały przed świętami swoje umiejętności w przedszkolnej kuchni. Upiekły pyszne pierniczki, aby potem poczęstować nimi rodziców, z którymi przygotowywały w sali ozdoby choinkowe.