JADŁOSPIS
Natka pietruszki i koperek podawane do zupy są na życzenie dziecka.
Dżemy, soki i ciastka zawierają znikome ilości cukru.
Podawana dzieciom herbata, kakao, kawa słodzona jest miodem naturalnym.
Woda „Dobrowianka” biała niegazowana. Dzieci piją wg potrzeb.
Poniedziałek 22.02.2021
ŚNIADANIE: Chleb razowy KUJAWSKI (mąka żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi, lnu i sezamu) z masłem (82%),szynka drobiowa , herbata miętowa, kawa z mlekiem
pomidor
OBIAD: DANIE 1: : Grochówka(wywar mięsny, groch połówki, kiełbasa wędzona marchewka, seler, por, pietruszka, ziemniaki, sól morska, mąka pszenna śmietana 18%)
DANIE 2; Budyń z sokiem owocowym (mleko 3,2%, cukier, budyń śmietankowy, sok malinowy), sok marchwiowy, woda źródlana, kiwi
PODWIECZOREK: banan
Wtorek: 23.02.2021
ŚNIADANIE: Chleb razowy wieloziarnisty (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem – 82%, pasta z makreli(makrela, twarożek, szczypiorek), płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z melisy
rzodkiewka
OBIAD:
DANIE 1 Zupa krem z białych warzyw(wywar mięsny, przecier szparagowy, kalafior, por, marchewka, seler, śmietana 18%, pietruszka, sól morska, pieczywo tostowe)
DANIE 2: kotleciki drobiowe(filet z kurczaka, bułka tarta, jaja , pieprz, sól morska, olej)
Ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, sól morska)surówka z kapusty pekińskiej(kapusta pekińska, jogurt naturalny, marchew, natka pietruszki, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól morska) winogrono, woda źródlana
PODWIECZOREK: Danio
Środa: 24.02.2021
ŚNIADANIE: Chleb razowy wieloziarnisty (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem – 82%, parówki wieprzowe z ketchupem, herbata z cytryną i miodem
Ogórek kiszony
OBIAD: DANIE 1 DANIE 1: Zupa z fasolki szparagowej(wywar mięsny, fasolka szparagowa żółta, seler, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, sól morska, pieprz)
DANIE 2;kurczak w sosie brokułowym z makaronem (filet z kurczaka , brokuł, mąka pszenna, śmietana 18%,makaron penne), sok marchwiowy, woda źródlana, kiwi
PODWIECZOREK: galaretka owocowa
Czwartek: 25.02.2021
ŚNIADANIE: Chleb razowy „Dobry” i żytni (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi, lnu, proso, płatki kukurydziane) z masłem – 82%, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata owocowa, kawa z mlekiem, rzodkiewka
OBIAD: DANIE 1: krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsny, brokuły, marchewka, por, , śmietana 18%seler, pietruszka, sól morska, pieprz, lubczyk)
DANIE 2: Pieczeń z karkówki w sosie własnym(mięso wieprzowe, cebula czosnek, olej kujawski, sól morska ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana
(buraki, jabłko, por, olej kujawski, cukier, sok z cytryny, pieprz) woda źródlana, banan
PODWIECZOREK: ciastko francuskie z budyniem i owocami
Piątek: 26.02.2021
ŚNIADANIE: Bułka Graham (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi, lnu i sezamu) z masłem – 82%,twarożek z rzodkiewką , kakao, herbata z melisy
Jabłko
OBIAD:
DANIE 1; Zupa owocowa z makaronem(wiśnie, mąka ziemniaczana, cukier, makaron)
Danie 2.Miruna na parze( filet z miruny koper, pieprz, sól morska) ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, sól morska),bukiet warzyw ( brokuł, kalafior, marchew, sól morska)sok marchwiowy, woda źródlana , pomarańcze
PODWIECZOREK: actimel